Venetië

Sinds 2003 heeft Venetië mijn hart gestolen. Het was de eerste keer dat ik een stad op water zag. De gondels, waterbussen, de kleine bruggetjes en smalle steegjes…fantastisch!

Venetie Italie

uitzicht vanaf het terras appartement Traghetto

Na een maand taalcursus gevolgd te hebben in Venetië ben ik regelmatig teruggegaan. Ik ken de stad uit mijn duimpje, en daarbij heb ik er vrienden wonen die ik graag opzoek.

Venetië kent zes wijken: Santa Croce, San Polo, Dorsoduro, San Marco, Castello en Cannaregio. San Marco is verreweg de drukste wijk van heel Venetië. Een must see, niet alleen de mooie basilica is een bezoekje waard, ook de winkels en het theater La Fenice.

Rialto en Campo San Giacometto zijn plaatsen waar ik regelmatig kom voor een Aperol Spritz en cicchetti. Ook de vismarkt is een lust voor het oog. Mijn favoriete restaurants in Venetië zijn Al BacaretoOsteria Bancogiro, en bar, cicchetteria Al Muro voor een “ombra de vin”. Elke zaterdagmiddag is “pranzo in campo”, lunch bij Al Muro met gefrituurde vis, polenta en een glas prosecco. Een fantastische ambiance!

Al Muro Venetië

Samen met Carlo van Al Muro

In Santa Croce is Easy Bar. Een familie bar waar je de beste cappuccino kunt drinken en de lekkerste tramezzini -sandwiches- kunt eten. Easy bar is in Campo Santa Maria Marter Domini, niet ver van het museum Ca’ Pesaro.

Easy Bar Venetië

Easy Bar in Campo Santa Maria Marter Domini

Cannaregio is de ghetto wijk waar veel studenten wonen en uitgaan. In de winkelstraat Strada Nova die door Cannaregio loopt heb ik mijn eerste “pallina” gedronken. Dat is een kleine Aperol spritz met olijf erin. Heerlijk!

Cannaregio Venetië

Bar in Strada Nova, niet ver van Ca d’Oro

In Dorsoduro zijn veel kunstgalerijen, en het beroemde Peggy Guggenheim museum. Het eindpunt van Dorsoduro is de Punto della Dogana en de beroemde kerk Santa Maria della Salute. Deze kerk is speciaal gebouwd voor de overwinning op de pest. Elke derde zaterdag van de maand juli is “La Festa del Redentore”, een feest met veel vuurwerk ter herinnering van de pestepidemie.

In 2013 heb ik de marathon van Venetië gelopen. Een mooi parcours naar Venetië die in Stra (Veneto) start. Alleen de laatste 5 kilometer loop je in Venetië. Het parcours is niet door het centrum, maar buitenom langs het Giudecca kanaal richting de Punto della Dogana waar een tijdelijke brug is gebouwd naar het San Marco plein. De finish is in Riva sette Martiri.

Ik heb een blog geschreven over de marathon van Venetië. Een geweldige ervaring.

In de wijken Dorsoduro en San Marco verhuur ik 4 appartementen van een Venetiaanse familie. Ze hebben een eigen visrestaurant in de wijk San Marco vlakbij Campo Santo Stefano Al Bacareto. Pal naast het restaurant bezit een van de broers een fotogalerij over Venetië La Salizada. Hier kan men prachtige foto’s van Venetië kopen en bewonderen. Zo nu en dan zijn er tijdelijke tentoonstellingen.

La Salizada Venetië

La Salizada Venetië

Advertenties