Gattavecchi

We bevinden ons in het zuiden van Toscane, Montepulciano. Deze stad ligt op een bergtop van ongeveer 600 meter tussen de valleien Val d’Orcia en Valdichiana. Vanaf de muren heb je een mooi uitzicht op Umbrië en zuid Toscane. Je vindt er leuke winkels en gezellige pleintjes. Op de Piazza Grande, het grootste plein van Montepulciano, is de Palazzo Comunale.

PiazzaGrandeGattavecchi

Piazza Grande in Montepulciano

Op loopafstand van het centrum is de beroemde tempel San Biagio.

MontepulcianoSanBiagio1

San Biagio

MontepulcianoSanBiagio2

Intern San Biagio

MontepulcianoToscaneGattavecchi

Uitzicht vanuit San Biagio op Montepulciano

Montepulciano ligt in de wijnstreek waar de beroemde Vino Nobilewijn geproduceerd wordt. Een andere bekende wijn uit deze omgeving is de Rosso di Montepulciano. Beide wijnen bevatten een DOCG of een DOC erkenning. Het zijn predikaten, kwaliteitskeurmerken. De Vino Nobile en de Rosso di Montepulciano moeten aan hele strenge eisen voldoen.

Een bekende wijnproducent in Montepulciano is Gattavecchi. Gattavecchi is een historische naam in Montepulciano. De wijnproductie is in handen van Luca, Gionata en Daniela Gattavecchi. Al voor de Tweede Wereldoorlog produceerde de familie Gattavecchi wijn. Helaas moest opa Vincenzo tijdens de Tweede Wereldoorlog de activiteit van de wijnbouw staken, waarna in de jaren ‘40 de familie Gattavecchi de wijnproductie weer heeft opgestart.

Gattavecchi produceert geapprecieerde wijn zoals Vino Nobile di Montepulciano, Vernaccia di San Gimignano en Toscana I.G.T.

Gattavecchi Riserva Nobile wijn1

Vino Nobile di Montepulciano Riserva Gattavecchi

Gattavecchi Nobile wijn1

Vino Nobile di Montepulciano Gattavecchi

Het gebied waar de wijnstokken van Gattavecchi zich bevinden is Poggio alla Sala. Een rijk en mystiek wijngebied in Montepulciano waar vroeger de Etrusken woonden. Hier zijn ook  archeologische vondsten aangetroffen. Poggio alla Sala is een historisch terrein en sinds 1977 eigendom van Gattavecchi.

Poggio alla Sala1

Poggio alla Sala

Poggio alla Sala2

Poggio alla Sala

De wijnkelder Simonelli Baroncelli in Montepulciano is in 1958 opgekocht door de familie Gattavecchi. Vroeger behoorde deze kelder bij het klooster van de “Padri Serviti”. In deze wijnkelder ligt de wijn meer dan twee jaar in houten vaten te rijpen. De wijnkelder is diep uitgegraven in tufsteen. Daarnaast is een restaurant gebouwd waar je de wijnen kunt proeven en heerlijk kunt eten. Een absolute must do wanneer je in Montepulciano bent. Lees hier een Engelse blog voor meer illustraties en over het restaurant van Gattavecchi.

wijnkelder Gattavecchi

wijnkelder Gattavecchi in Montepulciano

Gattavecchi wijn Montepulciano2

Wijnkelder Gattavecchi in Montepulciano

Vino Nobile di Montepulciano is een houtgerijpte wijn, en is robijnrood. Sangiovese is de belangrijkste druivensoort van de Vino Nobile, ook wel de “Prugnolo Gentile” genoemd. Cheers!

Calici di Stelle Montepulciano2

Calici di Stelle in Piazza Grande Montepulciano

 

Advertenties