Cursus Sommelier | Fisar

Fisar staat voor “Federazione Italiana Sommelier Albergatori Ristoratori”. Fisar is een erkende sommelier opleiding voor restaurateurs, horecamedewerkers of gewoon hobbyisten die sommelier willen worden. In deze opleiding heb je 3 levels. Elk level bevat 12 lessen, waarna je examen hebt voor een certificaat.

fisar1

Gisteren ben ik gestart met level 1 cursus. Gedurende deze cursus leren we de basiskennis van wijn. Bijvoorbeeld hoe je een fles wijn open maakt in een restaurant of bij een wijnproeverij. Maar ook het aanbevelen van serveren van wijn, het proeven, en het behouden van wijn.

Zo heb je verschillende soorten kurken en flessen. Hoezo heeft een DOCG wijn geen “siliconen” kurk? En wat is de functie van een bordolese fles? Waarvoor dient een champignon kurk voor een Franciacorta?

Via slide shows maakten wij kennis met een aantal basisprincipes. Veel feiten klonken mij al bekend in de oren, met het is leuk en interessant om van ervaren sommeliers te leren over wijn.

fisar2

Wijn is een eeuwenoud product die met de jaren steeds populairder is geworden. Voorheen was sommelier zijn wellicht voor “heren” in (sterren) restaurants. Nu tegenwoordig is het best wel “in” om te weten en te vertellen over wijn. Er zijn zoveel varianten. Elke wijn heeft zijn verhaal.

fisar3

Wereldwijd wordt goede wijn geproduceerd, maar omdat ik in Italië woon ben ik eigenlijk wel een beetje bevoorrecht door alleen maar Italiaanse wijn te drinken. Ik weet hier meer van dan bijvoorbeeld Franse wijn. En het is merkwaardig, in de Italiaanse supermarkten vind je (bijna) nergens wijn uit Zuid Afrika of Chili. Maar visa versa zul je dat ook hebben. Vind je in Frankrijk een Chianti wijn? Ik weet het niet.

Gedurende de Fisar cursussen worden zeker internationale wijnen aan de kaak gesteld. Maar dat is bij level 2. Ik zal eerst leren over Italiaanse wijnen tot medio april.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s